Tid att fylla på med näring

Mat och skrivande
Jag <3 mat och skrivande!

Jag börjar återhämta mig efter en jobbig maginfluensa, och måste fylla på med mycket näring. Passande nog skriver Julia Cameron i tionde kapitlet av ”Öka din kreativitet” om att ge sig själv konstnärlig näring.

Hon skriver också om beroenden som blockerade konstnärer riskerar att ge sig in i för att slippa skapa. Hon nämner beroende av diverse substanser, av sex och av arbete. Sedan boken skrevs har dessutom en ny beroendeframkallande ”substans” tillkommit: internet och sociala medier.

Alla dessa distraktioner ger snabba belöningar och förhöjer livet – i lagom dos.

Skapandet blir i Camerons text likställt med en existensiell mening. Bedövar vi oss själva för att slippa ta itu med det som finns djupt inom oss?

Hennes botemedel mot att fastna i negativt beroende är bland annat att sätta tydligare gränser för sig själv. Jag är själv inte arbetsnarkoman på det sätt som Cameron beskriver; jag prioriterar alltid familjen (vilket kanske inte varit så bra för min karriär), men jag kan också tycka att det är bekvämt att begrava mig i arbete istället för att ta itu med sådant jag drömmer om.

En av uppgifterna, som jag tar fasta på denna vecka, är att ge sig själv omvårdnad:

  1. Skriv upp tre små segrar.

– Jag blev frisk från maginfluensan från helvetet.

– Jag har skrivit klart en ny version av mitt dystopimanus och har lämnat det till en av mina uppmuntrande, men ärliga och proffsiga vänner för läsning.

– Konvalescensen från ovan nämnda influensa i kombination med en ganska lugn månad har haft den positiva effekten att jag har varit hemma mycket på sistone, vilket mina fantastiska barn har uppskattat.

  1. Skriv upp tre närande saker som du har gjort för din konstnär.

– Manusversion klar, se ovan.

– Jag har bokat en natt på skrivarretreat, se föregående inlägg.

– Jag har sagt ja till ett hemligt projekt som jag också nämnde i förra inlägget.

  1. Skriv upp tre saker som du kan göra för att stödja din konstnär.

– Avsätta tid för skrivande. Jobba på att inte vara så splittrad.

– Gå på fler konstnärsträffar. Det har hittills bara blivit en.

– Meditera och på andra sätt göra mig mer fokuserad. Kanske jobba på tanken att läget aldrig blir optimalt utan att det är samma läge som om du vill ha barn, ibland är det bara att köra på trots att allt inte har fallit på plats. Kreativitet har faktiskt många likheter med det vi inte riktigt kan kontrollera här i livet.

  1. Lova dig själv tre trevliga saker. Håll löftena.

– Efter retreaten ska jag ha skrivit ett synopsis på ett nytt manus som jag har i huvudet.

– Jag ska ge mig mer tid för inspiration, kanske i form av de där konstnärsträffarna.

– Borde jag försöka med något annat? Belöningar? Eftersom jag har en begränsad budget får det i så fall bli enkel vardagslyx. Detta kräver fundering!

  1. Gör något underbart för dig själv varje dag den här veckan.

– Okej, det ska jag försöka. Men bara så du vet, Julia Cameron: Just nu blir även ett besök till simhallen och den lokala sushirestaurangen med dottern något underbart. Det kanske inte är vad de flesta tänker när man hör någon göra saker ”för sig själv” men det var vad jag helst ville göra idag!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.