Det bästa med att frilansa

Dagslända, till artikel om att frilansa.
Att frilansa är att leva för dagen och hoppas att det fortsätter att gå bra i framtiden. Som en dagslända…

Det bästa med att frilansa är att kunna plocka russinen ur kakan och göra roliga och engagerande  jobb samtidigt som du slipper energikrävande tjafs och intriger på en arbetsplats. Jag har nu börjat frilansa på heltid igen efter ett och ett halvt års studier, och hittills går det bra; jag har precis lagom mycket att göra och alla artiklar jag ska skriva handlar om ämnen som känns angelägna och viktiga, hurra!

Men det är klart att jag funderar mycket på om det är hållbart och om det är värt den osäkra ekonomiska situationen – för det finns ju en stor nackdel i att inte veta om du har tillräckligt med jobb ett par månader framåt i tiden. Jag läser många annonser för jobb som verkar intressanta – men de är ju på heltid! Om jag skulle få ett sådant jobb skulle jag tvingas släppa mitt fasta uppdrag för DialogWeb, som jag känner mycket för eftersom jag har lärt mig så mycket om ämnet och känner att det är viktigt. Dessutom känner jag mig lojal mot mina medarbetare på NVL/DialogWeb eftersom de har visat lojalitet och uppskattning för det jag gör.

Jag gillar också att bestämma mina egna tider och mår inte jättebra av att jobba 9–5. Jag presterar bättre om jag får jobba ensam emellanåt och själv lägga upp mitt arbete. Det betyder inte att jag alltid vill vara ensam, men när jag sitter på en arbetsplats går alldeles för mycket energi åt att läsa av stämningen och folks humör.

I den digitala världen talas det om att vara digital nomad – att med teknikens hjälp kunna arbeta var som helst i världen. Emelie Fågelstedt skriver bra om den så kallade gig-ekonomin i denna artikel.

Skillnaden för mig som skolbarnsförälder är förstås att jag inte bara kan dra iväg närhelst det passar. Men i övrigt är det väldigt fördelaktigt att frilansa när man har barn – ingen klagar för att du kommer sent på grund av en strulig morgon eller lyfter på ögonbrynen när du går tidigt.

(Men… jag jobbar gärna deltid.  Finns det några sådana jobb där ute?)

 

Share

5 reaktioner på ”Det bästa med att frilansa”

 1. Det bästa med mitt vanliga jobb är nog ändå att jag har möjlighet att planera och styra det väldigt självständigt. Att jag däremot nästan alltid väljer att jobba vissa, fasta tider är en annan sak. Det är nog vetskapen om att jag har möjligheten till flexibilitet som är viktigast!
  Fram tills barnen har fyllt åtta år har man ju dessutom faktiskt möjlighet att jobba deltid… (12 år om man jobbar statligt.)
  Har för övrigt börjat picka igång bloggen igen. Ett kort inlägg publicerat och ett till kommer ikväll. Dock ingen klar hemsida ännu.

  1. Jag antar att det går att ha ett ”vanligt” jobb som är överblickbart och ger viss frihet att även ägna sig åt fritt skapande… Men i mediebranschen blir det lätt att ett heltidsjobb tar all energi… Jag ska försöka lära mig fatta det där med prenumerationer på blogginlägg! Har börjat med Mailchimp men har inte hunnit klart p g a jobb. Ska kolla din blogg!

 2. Hej! Kul att du gillade min krönika om gig economy och digitala nomader 🙂 Givetvis är det ju som du säger, att pussla ihop resande och jobbande med föräldraskap blir ju kanske lite knepigare. Vet personer med barn jag kommit i kontakt med som valt att hemskola sina barn ”on the road”. Men klart, då blir ju det i sig nästan ett heltidsjobb också.

  Jag bodde själv utomlands några år som barn på grund av mina föräldrars jobb, och gick då i amerikansk skola. Men då kräver det ju att föräldrarna också kan stanna kvar på en och samma plats under ett skolår eller så.

  Men bara möjligheten att frilansa därifrån man vill med sitt skrivande är ju i sig underbart! Och det kan ju likväl vara från ett fik i stan, som en strand på Bali. Kul att läsa dina tankar 🙂

  1. Tack Emelie! Ja, det finns ju möjligheter för allt… Spännande förslag. Nu ska jag börja en halvtidsanställning för att jag inte riktigt gillade den ekonomiska otryggheten, men fördelen med digital kommunikation är ju att även en anställning kan ha ganska mycket frihet och jobba på distans ibland. Om arbetsgivaren är med på det alltså, och det verkar min nya arbetsgivare vara! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.