Bloggen har fyllt nio år!

Porträtt på Marja Beckman framför vatten.
Bilden ovan togs av Elin Heinö i juni, när jag var med skrivarvänner på skrivretreat utanför Växjö.

Nu skriver vi december 2024 och den här bloggen har fått alldeles för lite uppmärksamhet under 2024.

Denna blogg startades i september 2015 när jag precis hade börjat på en yrkeshögskoleutbildning på Nackademin. Då hette utbildningen Marknadskommunikatör inom sociala medier (jag tror att motsvarigheten numera är ”Social media manager”). 

Vår första kurs handlade om att bygga vårt eget varumärke och jag minns att vi som var födda på 70-talet vred besvärat på oss medan 90-talisterna verkade tycka att det var en självklarhet att marknadsföra sig själv som ett varumärke. Här kan ni läsa det allra första inlägget på denna blogg.

Utbildningen lönade sig; sedan dess försörjer jag mig delvis på att jobba med sociala medier.

Jag har också nått mitt livsmål att ge ut en bok, vilket jag är mycket stolt över. 

Mina jobb 2024

Hur var 2024? Privat kom jag till ro efter några år av ålderskris och allmän förvirring. I juli gifte jag mig med Daniel, mina barns far som jag levt ihop med sedan 1999. Det var fint. 

Jobbet har varit roligt, men det har varit väldigt mycket att göra, mer än jag önskar för att känna balans i livet. Av olika skäl behövde jag rycka in och jobba lite mer än jag hade tänkt.

Jag jobbar för närvarande halvtid på Dyslexiförbundet och gör deras tidning Läs & Skriv samt digital kommunikation. Det är ett väldigt roligt och engagerande jobb.

Min andra halvtid har jag tillbringat på arvsfondsprojektet Vox Vigor, en nättidning för personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Vi håller på att lägga sista handen vid en handbok i att göra nättidning. 

Vox Vigor Riks har finansierats av Allmänna Arvsfonden i två och ett halvt år och det har varit lärorika och mycket speciella år. Vad som händer med Vox Vigor när året är slut vet jag faktiskt inte, och det är lite vemodigt.

Böcker jag läst 

Ända sedan den här bloggen startade har jag dokumenterat (nästan) alla böcker jag läst och lyssnat på. Listan för 2024 (såhär långt) ser ni här. Jag läser sällan ut böcker som inte är bra om jag inte måste, så alla böcker på listan är hyfsat bra.

Men här är de på listan som gjorde starkast intryck:

  • Gruppen av MaryMcCarthy (översättning av Amanda Svensson): Boken handlar om några välutbildade kvinnor på 1960-talet, och jag älskade den! Berättelserna var otroligt lätta att identifiera sig med, som om de skrivits idag. Boken är ärligt och ocensurerat skriven. 
  • Rebel Girl av Kathleen Hanna. I sin självbiografi förde sångerskan i Bikini Kill och Le Tigre mig tillbaka till 1990-talet. Jag försökte också försökte vara en sorts riot grrl på den tiden, men var inte lika tuff som hon. 
  • Gästen av Emma Cline (översättning av Erik MacQueen): Jag är svag för genren: desillusionerade, dekadenta människor i rika miljöer. Huvudpersonen i denna bok är allt annat än sympatisk, men hennes desperation och ambition att till varje pris ta sig in i de rikas värld, med hjälp av sin ungdom och skönhet, gör henne intressant. 
  • Skärvorna av Bret Easton Ellis (översättning av Johan Nilsson): Jag tycker inte den var så bra som en del påstod, men Ellis böcker är oftast ganska fascinerande ändå.
  • Anna Karenina av Leo Tolstoj (översättning av Ulla Roseen) var för lång, men jag blev berörd. Jag var också och såg pjäsen ”Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina” på Orionteatern som hade väldigt starka inslag. Passion är ett ämne som fascinerar mig och som jag kommer att skriva om när jag får mer tid, förhoppningsvis från och med januari 2025.
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.